Dobro došli na www.tuzlasport.com!

Ponedeljak, 23 Septembar 2019
Bosnian Albanian Arabic English French German Italian Macedonian Slovenian Spanish Turkish

SSOT: Program obuke neplivača za učenike petog i šestog razreda

ssot - program obuke neplivaca 3Sportski savez Općine Tuzle pokrenuo je Projekat obuke neplivača namjenjen učenicima petih i šestih razreda osnovnih škola slabijeg socijalnog statusa sa područja Općine Tuzla.

Vrijednost ovog projekta je što omogućuje svakom djetetu, bez obzira na socijalni status, da se oslobosi straha od vode i nauči neku od tehnika plivanja.

Program je besplatan za sve polaznike i njime je čak omogućen i besplatan prevoz od mjesta stanovanja do bazena i nazad a dostupan je svim osnovnim školama s područja Općine.

Program obuke neplivača realizira se od 21. oktobra do 27. decembra 2013. godine na bazenu Hotela Tuzla.

Ciljevi projekta su:

Promocija zdravog načina života; Pravilan i skladan psihofizički razvoj djece; Učenje plivanja kao aktivnosti sa velikim utilitarnim značajem; Stvaranje radnih i higijenskih navika; Razvijanje društvenih vrijednosti i socijalizacija djece; Popularizacija i omasovljenje plivanja;

Zadaci projekta su:

Osiguranje prava na participaciju svim školama; Osiguranje dovoljnog broja termina i neophodnih materijalno-tehničkih uslova za ostvarivanje ciljeva projekta; Upoznavanje polaznika sa kućnim redom u objektu; Testiranje usvojenog znanja plivanja prema adekvatnim kriterijima; Informisanje javnosti o realizaciji projekta; Osiguranje odgovarajućih diploma i priznanja učesnicima projekta.

 U programu trenutno učestvuje 15 odjeljenja, iz slijedećih osnovnih škola:

JU Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabitilitaciju slušanja i govora Tuzla, OŠ „Mejdan“, OŠ „Husino“, OŠ „Novi Grad“, OŠ „Gornja Tuzla“, OŠ „Kreka“, OŠ „Pasci“, OŠ „Podrinje“, OŠ „Jala“, OŠ „Slavinovići“, OŠ „Solina“, OŠ „Simin Han“, OŠ „Kiseljak“, OŠ „Bukinje“ i „Međunarodna osnovna škola“.

Obuku sa odjeljenjima, koja broje 12 do 15 učenika, vrše njihovi profesori tjelesnog odgoji, a ukoliko su isti spriječeni organizator je obezbjedio Instruktore plivanja.

Planirano je da svako dijete prođe kroz šest termina obuke i jedan termin provjere stečenih znanja i sposobnosti u ukupnom trajanju od 11 sati. Program obuke obuhvata slijedeće sadržaje: Igre i vježbe navikavanja na vodu, disanja i gledanja u vodi, igre i vježbe plutanja, klizanja i elementarnih kretanja (nogama i rukama) u vodi. Na kraju programa predviđen je prikaz naučenog i svečana dodjela priznanja.

Sportski savez Općine Tuzla, uz pomoć pokrovitelja Općine Tuzla, sponzora Raiffeisen BANK dd BiH, BH Telecom Sarajevo i Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla obezbjedio je potrebne termine na bazenu hotela Tuzla, diplome za sve učesnike programa, diplome školama učesnicama, te naknade pedagozima tjelesnog odgoja koji vode obuku.

 

(Tuzla Sport)