Dobro došli na www.tuzlasport.com!

Subota, 24 August 2019
Bosnian Albanian Arabic English French German Italian Macedonian Slovenian Spanish Turkish

Sava Tour 2016: 'Rijeka koja spaja' - biciklistička tura za očuvanja prirode, promociju zdravog života i turizma

biciktura sava 2016Međunarodna komisija za sliv rijeke Save inicirala je 2013. godine projekat promocije ciklo-turizma duž rijeke Save kao dio svojih nastojanja u pogledu razvoja riječnog turizma u slivu ove rijeke. Cilj ove biciklističke ture jest promocija ne samo ovog projekta, nego i ključnih poruka povezanih sa proslavom Dana rijeke Save (1. juna).

Tako će proslava Dana rijeke Save, i ove godine, uključiti 850 km dugačku biciklističku turu koja će ići od izvora rijeke Save u Kranjskoj Gori (SLO) prolazeći kroz četiri savske države sve do njenog ušća u Beogradu (SRB).  Karavan kreće iz Kranjske Gore 27. maja 2016. godine a završava u Beogradu 4. juna 2016. godine.

Planirano je da tura traje devet dana, uključujući stajanja (noćenja) u gradovima uz rijeku, gdje će se u saradnji sa lokalnim zajednicama organizovati prigodni javni događaji. Ključnu grupu će činiti sedam biciklista/kinja iz sve četiri države koji će biciklirati cijelom rutom, dok će im se na pojedinim etapama pridružiti i biciklisti iz lokalnih klubova, javne osobe i ostali građani.

Centar za životnu sredinu je jedan od organizatora ove biciklističke ture kroz ove četiri zemlje, a predstavnik iz Bosne i Hercegovine je Tihomir Dakić koji već niz godina radi na popularizaciji cikloturizma i urbanog biciklizma.

Kako je ciklo-turizam brzo rastući segment turizma i kako broj biciklističkih turističkih putovanja raste iz godine u godinu, Biciklistička tura Sava 2016 doprinosi razvoju turizma u savskoj regiji.

Ključna grupa biciklista o ovom poduhvatu će pisati blogove, dijeliti svoja iskustva te objavljivati fotografije krajolika i gradova uz rijeku koje možete pratiti na zvaničnoj Sava Tour stranici. Cijela savska regija može imati izuzetnu dobit od ovog jedinstvenog načina putovanja kroz regiju.

Biciklistička tura Sava 2016:

27. maj:   Zelenci – Jesenice - Radovljica – Kranj – Ljubljana: 97 km
28. maj:   Ljubljana – Litija – Sevnica: 78 km
29. maj:   Sevnica – Kozjanski park/Bistrica – Kumrovec - Zagreb: 93 km
30. maj:   Zagreb – Sisak – Kratečko:  82 km
31. maj:  Kratečko – Krapje – Jasenovac – Gradiška - Bardača: 97 km
  1. juni:  Bardača – Srbac - Brod: 65 km
  2. juni:   Brod – Odžak – Šamac – Brčko : 95 km
  3. juni:   Brčko – Gunja - Slakovci – Šid - Sremska Mitrovica – Zasavica: 90 km
  4. juni:   Zasavica – Sremska Mitrovica – Boljevci - Beograd: 110 km

Kontakt osoba za PR Tihomir Dakić (BiH) 00387 65 080 727

TuzlaSport / izvor: FrontSlobode