Dobro došli na www.tuzlasport.com!

Subota, 24 August 2019
Bosnian Albanian Arabic English French German Italian Macedonian Slovenian Spanish Turkish

U Mejdanu 'pala' Slovačka

reprezentacija rukomet mejdan 112015Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je pobjedu u prvom meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj savladavši Slovačku u tuzlanskom Mejdanu sa 29:25. 

U prvom dijelu u potpunosti izjednačena igra. Naša reprezentacija imala je vodstvo većim dijelom meča, ali nikako više od dva gola. Počeli smo vrlo dobro, najviše na krilima kapitena Nikole Prce. Iskusni Čapljinac bio je siguran na početku, pa smo u 11. minuti vodili sa 6:4, a Prce je do tada postigao četiri gola. 

U 17. minuti vidjeli smo i prvu odbranu naših golmana, ali nakon toga su Slovaci uspjeli izjednačiti na 8:8. U narednih deset minuta slična igra kao u u prethodnom periodu, nikako nismo uspijevali da se odlijepimo na tri gola prednosti, a Slovaci su svaki put na naših „+2" uspijevali napraviti mini seriju od 2:0, pa se odmor otišlo rezultatom 14:14. Treba napomenuti da su gosti prvi put poveli u 28. minuti, kada je bilo 12:13. 

Početak drugog dijela donio je tri isključenja naša reprezentacije, a to je držalo Slovake u igri. Naši golmani i dalje su slabo branili, a čak i razigranost sjajnog Marka Tarabochije nismo uspjeli naplatiti u odbrani, bar u tom dijelu igre. 

U 46. minuti Slovaci su poveli sa 21:20, ali sjajni Tarabochia sa dva brza gola vraća prednost na naš konto i bilo je 22:21, da bi nas Malinović odveo na „+2" (23:21), što je navelo selektora Slovačke Martina Liptaka da pozove time out. 

Nakon toga Blažević se razbranio na našem golu, a Malinović raspucao u napadu i naša reprezentacija ostvarila je vrijednu pobjedu. Prema prikazanoj igri najbitniji su bodovi, ali sljedeći put moramo biti konkretniji u napadu i bolji u odbrani. 

BiH: Ovčina 1, Perić, Begić, Tarabochia 3, S. Burić 3, Panić 2, B. Burić (pet odbrana), Savić, Terzić, Karačić 1, Prce 9(5), Vranješ, Malinović 6, Milas, Zulfić 4, Blažević (tri odbrane). Selektor: Dragan Marković. 

SLOVAČKA: Szucs, Guzy, Slaninka, Dudas 3, Volentics 1, Stochl (pet odbrana), Petro, Duris, L. Urban 1,  Pekar, T. Urban 6, Stranovsky 5, Antl 8, Vadkerti 1, Putera (dvije odbrane), Matak. Selektor: Martin Liptak.

(izvor: Oslobođenje, foto: Faktor.ba)