Dobro došli na www.tuzlasport.com!

Subota, 24 August 2019
Bosnian Albanian Arabic English French German Italian Macedonian Slovenian Spanish Turkish

Novi selektor objavio spisak bez ponajbolje bh košarkašice

kosarka lopta ilustracija 54Novopostavljeni selektor ženske košarkaške reprezentacije Jeseničanin Goran Jovanović objavio je spisak reprezentativki koje bi trebalo da se okupe 20. maja na Ilidži u sklopu mini priprema pred predstojeće kvalifikacije za Eurobasket koje počinju u jesen ove godine.

Trener koji se proslavio vođenjem Kranjske Gore, na čelo našeg nacionalnog tima došao je na način na koji inače funkcionira kancelarija KSBiH, bez javnog konkursa i bilo kakve javne rasprave o kandidatima. Transparentnost je imenica od koje KSBiH bježi kao đavo od krsta. Niko sportskoj javnosti nije objasnio zbog čega je on odabran, kakve su mu reference, zadaci i ciljevi. Tim potezom su apsolutno poniženi svi domaći treneri koji su, prema kancelariji KSBiH, nedostojni vođenja reprezentacije. U timu KSBiH nema mjesta za legende (Razu, Timu, Vesnu ili Merimu), ali ima mjesta za trenera nižerazrednih austrijskih timova. Zbog čega?

A da nešto nije logično svjedoči i ranije pomenuti spisak reprezentativki. Još prije mjesec dana spisak igračica na koje će se računati je počeo kružiti, iako gospodin Jovanović nije bio izabran za selektora. Lično su o tome naš portal obavijestile neke reprezentativke. Dakle i prije odluke UO neko mu je dao za pravo da sastavlja spisak. Ili, možda ga on nije ni pravio.

E sad, nakon što je završena “formalnost” oko izbora, objavljuje se konačni spisak na kome nema mjesta za, možda i najbolju našu košarkašicu, Lejlu Bejtić, igračicu koja je protekle sezone nastupala u Poljskoj, a iza sebe ima sjajnu karijeru, kako klupsku, tako i reprezentativnu.

Naši izvori u KSBiH su nam rekli da je razlog za izostavljanje Bejtić želja za podmlađivanjem reprezentacije. Međutim, uvidom u spisak vidimo da su dvije igračice sa spiska isto godište kao i Lejla Bejtić.

Naravno da svatko ima pravo na izbor, ali igračicu koja ima nastupa za reprezentaciju više neko skoro sve ostale igračice zajedno, nije se smjelo izostaviti u momentu kada ponovo gradimo nacionalni tim iz temelja.

Lejla Bejtić je u izjavi za naš portal rekla: “Bez komentara. Ko se razumije u kosarku biće mu jasno sve. Ja nisam dobila nikakvo objašnjenje, osim poruku na Fb da nisam na spisku od 16 igračica”.

Sjajno si Gorane startao u novom poslu, nadamo se da ćeš biti na kraju puno uspješniji.

(izvor: BhBasket)